Recents in Beach

Nekustamo īpašumu tirgus pēc pievienošanās eirozonai

Nekustamo īpašumu tirgus atkopjas pēc krīzes, atsevišķos segmentos tas notiek strauji. Kopš 2012.gada pieaug gan nekustamo īpašumu cenas, gan darījumu skaits. 
Kādu iespaidu uz Latvijas nekustamo īpašumu tirgu atstāj pieņemtais lēmums par Latvijas iestāšanos eirozonā un ekonomikas izaugsme - par to ekspertu un nozares profesionāļu viedokļu apkopojumā:

Līga Uzkalne kompānijas Vestabalt valdes locekle: "Rīgas centra nekustamie īpašumi un jaunie projekti līdz 2013.gada beigām pieņemsies cenā. Mājokļu cenas Klusajā centrā var pakāpties par 8-10%, jaunajos projektos mikrorajonos par 3-4%. Kaut kāds pluss būs vērojams arī sērijveida mājokļu segmentā"
Avots: Kvadrātmetrs #200

Boriss Malgolovecs kompānijas AVA Holding valdes loceklis: "Rīgas sērijveida dzīvokļi pieredz noturīga cenu kāpuma periodu. Līdz 2013.gada beigām sērijveida dzīvokļu cenas varētu pakāpties vēl par 5%"
Avots: Kvadrātmetrs #200

Guntis Beļavskis Bankas Citadele valdes priekšsēdētājs :"Cenas mājokļiem, ko iegādājas vidusmēra Latvijas iedzīvotāji, varbūt nedaudz kāps, bet ne radikāli. Augsta līmeņa dārgiem īpašumiem, kurus lielā skaitā pērk turīgi nerezidenti, cenas varētu arī būtiski palielināties."
Avots: Diena 08.08.2013.

Māris Laukalējs Arco real estate valdes loceklis "2014.gadā ieviešot eiro Rīgā un Rīgas reģionā nekustamā īpašuma tirgus attīstībai būtu jākļūst straujākai, sērijveida dzīvokļu cenas no 2013.gada līdz 2015.gadam varētu augt pat par 10-15% gadā"
Avots: Leta 24.01.2013.


Igaunijas piemērs pēc eiro ieviešanas - Alise Molla Igaunijas nekustamo īpašumu kompānijas Pindi Kinnisvara valdes locekle:
"Laika posmā pēc eiro ieviešanas Igaunijā 2011.gadā nekustamo īpašumu vidējās cenas ir augušas par 27%"


Cenu pieaugumu veicinošie faktori:

1. Iedzīvotāju pirktspējas uzlabošanās, vidējo darba algu palielināšanās
2. Iedzīvotāju optimiskāks noskaņojums uz mājokļu cenu pieaugumu
3. Pievienošanās eirozonai no 2014.gada 1.janvāra
4. Kredītiestāžu aktīvāka mājokļu iegādes kreditēšana pēc iestāšanās eirozonā
5. Ievērojama interese un pieprasījums no nerezidentu puses saistībā ar īpašumu iegādi Latvijā     saņemot uzturēšanas atļaujas.

Ierakstīt komentāru

2 Komentāri

  1. Pasniegts tik optimistiski, itkā mājokļu cenu celšanās būtu kaut kas labs! Vajag taču panākt tieši pretējo - katram pasaules iedzīvotājam vai ģimenei pieejamu, lētu un kvalitatīvu dzīvojamo platību!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ja mēs gribam dzīvot jaunās kvalitatīvās mājās, tad saprātīga mājokļu cenu celšanās atbilstoši iedzīvotāju pirktspējai ir pozitīva tendence, jo pretējā gadījumā pie cenu stagnācijas vai samazināšanās būvnieki necels jaunas dzīvojamās mājas.
      Nav pamata uztraukumam, jo līdz tādām absurda cenām, kā nekustamā īpašuma buma laikā, kad 2007.gadā sērijveida dzīvokļa vidējā kvadrātmetra cena bija 1620 eur ir neaizsniedzami tālu.

      Dzēst

Pievieno savu komentāru