Recents in Beach

Vai hipotekārie kredīti kļūs praktiski nepieejami?

Saeimā galīgajam trešajam lasījumam tiek gatavoti grozījumi Maksātnespējas likumā. Grozījumi likumprojektā paredz, ka pēc mantas, kas kalpojusi kā nodrošinājums, pārdošanas atlikušās parādnieka saistības tiek dzēstas, šāda norma tiek saukta arī par "nolikto atslēgu principu". Šādi hipotekārās kreditēšanas nosacījumi pastāv ASV, bet Eiropā praktiski šāda prakse nav sastopama.

Latvijas Komercbanku Asociācija norāda, ka gadījumā, ja piedāvātie grozījumi Maksātnespējas likumā tiks pieņemti galīgajā lasījumā un izsludināti, hipotekārie kredīti vairumam Latvijas iedzīvotāju kļūs praktiski nepieejami. Tāpat banku eksperti norāda, ka stājoties spēkā grozījumiem cilvēkiem ar stabiliem ienākumiem un labu kredītvēsturi būs ļoti grūti vai pat neiespējami saņemt kredītu mājokļa iegādei. Kredītu nepieejamība radīs spiedienu īres cenu kāpumam, kas vēl vairāk saasinās mājokļu pieejamības jautājumu.

Neraugoties uz daudzajiem iebildumiem, galvenokārt no Komercbanku asociācijas puses likumprojekts Saeimā tiek virzīts trešajam lasījumam, atbildīgā Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās attīstības komisija apkopo un izvērtē saņemtos priekšlikumus, paredzems, ka tas aizņems divus līdz trīs mēnešus laika.



21.februārī Latvijas radio raidījumā "Krustpunktā" par un pret "Nolikto atslēgu principu" diskutēja viens no aktīvākajiem grozījumu atbalstītājiem deputāts Viktors Valainis, Latvijas Komercbanku Asociācijas pārstāvis Rolands Neilans un Kredītņēmēju asociācijas valdes loceklis Jānis Āboliņš

Raidījuma ieraksts:






Interesanti, ka Citadeles banka jau agrāk ir ieviesusi un piedāvā hipotekāro kredītu pēc "Nolikto atslēgu principa". Citadeles bankas piedāvātais hipotekārais kredīts gan ir nodēvēts kā "Jaunais hipotekārais kredīts", bet lietas būtību tas nemaina, kredītlīgums paedz iespēju, ka nepieciešamības gadījumā kredīts tiek pilnībā dzēsts apmaiņā pret īpašumu. 

Resursi: saite - Kredīta nosacījumi.


Neapšaubāmi, gaidāmie grozījumi Maksātnespējas likumā tiešā veidā  ietekmēs nekustamo īpašumu tirgu, cik lielā mērā piepildīsies banķieru prognozes, būs atkarīgs no likumprojekta gala versijas, bet līdz tam turpināsies asas diskusijas un strīdi. 

Ierakstīt komentāru

0 Komentāri