Recents in Beach

Krāpšanas shēmas īres attiecībās.

Nekustamo īpašumu tirgū pastāv daudz dažādu krāpšanas metožu, ko krāpnieki ikdienā turpina veiksmīgi
izmantot ātras peļņas gūšanai. Veidojoties jaunām nozarēm, vienmēr parādās personas, kuras izgudro dažādas krāpšanas shēmas un metodes, kā apiet noteikumus.
Nekustamo īpašumu īres tirgus ir viens no populārākajiem krāpnieku peļņas avotiem. Taču vairākas krāpnieciskās shēmas ir atklātas. Katrai personai, kura ir saistīta ar darījumiem nekustamo īpašumu tirgū, ieteicams konsultēties ar juristu par iespējamām sekām un krāpnieciskām shēmām. Izanalizēsim dažus piemērus.


„Melnie” mākleri

Cilvēki, kam nepieciešamas dzīvojamās platības, meklējot lētāku starpniecības pakalpojumu, neapzinādamies risku, vēršas pie kompānijām un mākleriem, kuru mērķis ir izkrāpt naudu, nevis piemeklēt prasībām atbilstošu mājokli. Klientam, kas vēlas atrast dzīvokli, vispirms jāsamaksā noteikta naudas summa, un apmaksas brīdī starp kompāniju un klientu tiek noslēgts sadarbības līgums, kas rada lielāku uzticamību. Pēc tam, kad starpnieks saņem naudu, klientam tiek iedots īrei “pieejamo” dzīvokļu saraksts. Krāpniecība un negodprātība izpaužas tādējādi, ka izsniegtajā dzīvokļu sarakstā atrodamie mājokļi nemaz netiek piedāvāti īrei vai ar to kontaktpersonu nav iespējams sazvanīties. Šādas situācija var viest šaubas par starpnieka godprātīgumu, taču par pakalpojumu jau ir samaksāts, tādēļ personai nākas otrreiz vērsties pie tās personas
vai uzņēmuma, kurš sniedz šos pakalpojumus. Klientam tiek skaidrots, ka dzīvokļi jau ir izīrēti un tiek izsniegts jauns dzīvojamo telpu saraksts, kuri tāpat kā iepriekšējie nav pieejami.

Virtuālā krāpšana

Attīstoties modernajām tehnoloģijām, daudzi procesi ir pārcēlušies uz virtuālo pasauli. Uz turieni pārcēlušies arī krāpnieki, pamanot labas peļņas iespējas. Viņu krāpšanas metodes mēdz būt gan vienkāršas un parastas, gan viltīgas un izsmalcinātas. Izmantojot interneta sniegtās priekšrocības, krāpnieki izdomājuši jaunu shēmu.
Sludinājumu portālā tiek ievietots izdevīgs īres dzīvokļa piedāvājums ar neaktīvu tālruņa numuru un rosinājumu sazināties, izmantojot e-pastu. Izrādot interesi par objektu, viltus īpašnieks atbildes vēstulē sniedz paskaidrojumu, ka ir nerezidents, turklāt šobrīd atrodas ārpus valsts robežām.
Vēstulē tiek piedāvāts risinājums, proti, klientam ar kurjerdienesta starpniecību tiks piegādāta dzīvokļa atslēga pēc drošības naudas pārskaitīšanas uz „PayPal” kontu. Motivēšanas nolūkos tiek piebilsts, ka gadījumā, ja dzīvojamās telpas klientu neapmierinās, iemaksāto drošības naudu varēs saņemt atpakaļ.
Protams, nekādu naudu īrnieks nesaņems un visticamāk, ar viltus īpašnieku sazināties jau būs neiespējami. Tāda veida krāpniecība ir ļoti populāra, taču arī šī shēma jau ir modernizēta.

Modernizēta virtuāla krāpšana

Ļoti izplatīti ir gadījumi, kad mazāk pazīstami nekustamo īpašumu uzņēmumi vai mākleri nodarbojas ar plaģiātu un autortiesību pārkāpumiem.
Tas izpaužas, publicējot svešas fotogrāfijas un izmantojot pazīstama uzņēmuma piederības simbolu – logotipu.
Publikācija tiek ielikta sludinājumu portālos, norādot īpaši zemu darījuma cenu, kas vilina potenciālos klientus. Kad no potenciālā īrnieka tiek saņemts zvans, viņam tiek paziņots, ka īpašums jau ir izīrēts un ka piedāvājumā ir atrodami citi, tam līdzvērtīgi īpašumi. Klientam tiek solīts atzvanīt. Zvanu starplaikā negodprātīgās kompānijas mākleris mēģina vienoties ar īpašumu pārstāvošo starpniecības uzņēmumu par sadarbību, tādējādi saņemot atlīdzību ar viltu. Cilvēkiem var rasties neskaidrības, kāpēc no viena un tā paša uzņēmuma tiek piedāvātas dažādas darījuma summas, un visbiežāk tiek pieņemts lēmums sazināties ar lētākā piedāvājuma autoru. Šīs shēmas jau ir noslīpētas, viltus mākleriem ir sagatavotas grūti apšaubāmas atbildes uz šādiem jautājumiem.

Viltus īpašnieki

Ļoti bieži īrnieki iesaistās darījumos ar personām, kuras izīrē īpašumu, bet kurām nav tiesību parakstīt īres līgumu. Vēlāk īrniekam nākas ciest, kad viņam jāatbrīvo dzīvojamās telpas pēc tam, kad līgums ir atzīts par prettiesisku un spēkā neesošu. Jāatceras, ka dzīvokļa atslēgas vēl neapliecina tā īpašumtiesības, tādēļ pirms darījuma noslēgšanas jāpārliecinās par līgumslēdzēja paraksta tiesībām. 

Visu nepieciešamo informāciju par dzīvokļa īpašnieku un nekustamā īpašuma apgrūtinājumiem var iegūt zemesgrāmatas mājas lapā – www.zemesgramata.lv. Taču par informācijas iegūšanu ir jāsamaksā simboliska maksa. Ja izīrētājs ir pilnvarota persona, obligāti jāpārliecinās, vai pilnvara ir oriģināla un noformēta pie notāra. Pie notāra rūpīgi ir jāpārbauda arī visi citi saistošie dokumenti.

Avots: PVN Konsultācijas SIA 2014.g.

Sekojiet nozares jaunumiem un aktuālajiem piedāvājumiem facebook.com/verusinvestment 

Ierakstīt komentāru

3 Komentāri

  1. Protams, īrejot dzīvokli, vajadzētu būt pārlircinātam, ka viss ir kārtībā un topošā īrējamā mājvieta nav apdraudēta ar kaut kādiem apgrūtinājumiem. Bet praksē to izdarīt pagrūti - pārsvarā potenciālie īrnieki ir studenti, jauni pāri vai cilvēki kuriem steidzami vajag uzreiz. Nadas un laika nav "rakt" - kas tam izīrētājam ir aiz ādas.
    Pārbaudīšanas shēma savā ziņā darbojas tad, ja dzīvokli vai nekustamo īpašumu pērk. Nu tur bez notāra un zemesgrāmatas tiešām neiztikt.

    AtbildētDzēst
  2. Vai tā tiešām joprojām ir izplatīta prakse šādi krāpties?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Krāpnieki vienmēr ir aktīvi, domāju, ka līdzīgas shēmas būs vēl ilgi.

      Dzēst

Pievieno savu komentāru