Recents in Beach

Ar pirmo NĪ projektu Latvijā startē igauņu pūļa finansēšanas platforma Crowdestate

Nekustamo īpašumu pūļa finansēšanas vilnis nu ir sasniedzis arī Latviju. Investoru naudu, Rīgā esošam projektam Liepziedi, Briežu ielā 7a, tiek mēģināts piesaistīt platformā Crowdestate.eu. Piedāvājums portālā publicēts šorīt un uz raksta tapšanas brīdi plkst. 15:40, platformā jau ir piesaistīti 191500 EUR no nepieciešamajiem 750 000 EUR. Ekrānšāviņš:

Investoriem tiek piedāvāts 15%/gadā ienesīgums. Izmaksa 1x gadā, septembrī. Minimālais ieguldījuma apjoms 100 EUR. Ieguldījuma termiņš 24 mēneši. Ēka atrodas Mīlgrāvī. 

Lokācija vērtējama, kā atbilstoša plānotajai pārdošanas cenai 1250 EUR/m2 pirmajā kārtā un 1350EUR/m2 otrajā kārtā. No vienas puses, ostas un liela maģistrālā ceļa tuvums minami kā nepievilcīgi faktori, taču blakus atrodas Mežaparks un Ķīšezers. Tuvu sabiedriskais transports, veikali, dzelzceļa stacija Mangaļi, no kuras bez sastrēgumiem var ātri nokļūt pilsētas centrā.
Īpašumu, šī brīža īpašnieks, Briežu Invest SIA pirms 3. gadiem iegādājies no Swedbank meitas uzņēmuma Ektornet.
Īpašnieki divi igauņu uzņēmēji Aadu Oja un Ülo Adamson (pieliku klāt viņu linkedin profilus), abi savulaik darbojušies saistībā ar aktīvu pārvaldi Trigon capital.
Sešstāvu ēka celta pašā celtniecības buma laikā no 2006-2008. gadam. Krīzes dēļ netika pabeigta. Projektā tiks piedāvāti 160 dzīvokļi, lifti, pazemes stāvvietas, noliktavas, bērnu laukumiņš, izgaismota un aprīkota teritorija. Attīstība notiks divās kārtās. Pirmajā kārtā tiks pabeigti un piedāvāti 70 dzīvokļi, savukārt otrajā atlikušie 90. Pirmās kārtas pabeigšanai izsniegts kredīts Citadele bankā. Būvniecības darbus veic SIA RCBS. Dzīvokļus pārdos Arco real estate. Projektam ir pieejama mājas lapa (izstrādes stadijā).
Detalizētāka informācija par projektu, tirgu, konkurentiem, attīstītāju CV, naudas plūsma, utt. pieejama, izveidojot profilu sistēmā.
Investoru dalība bez maksas. Komisijas platformai maksā Attīstītājs. Investēto līdzekļu atgūšanas secība. Skaidrs ir, ka šis ir nenodrošināts aizdevums. Pirmā naudu atgūs banka, tad komisiju ieturēs pūļa finansēšanas piesaistes platforma, tālāk nauda tiks proporcionāli sadalīta starp investoriem. Ar kapitāla pieauguma nodokli, katram pašam nāksies tikt galā.
Jāsaka, ka ziņu par pūļa finansējumu piesaisti nekustamo īpašumu projektiem uzņemu ar prieku, taču manuprāt no mārketinga viedokļa izpildījums ir pablāvs. Prezentējot ziņu Latvijas auditorijai, Crowdestate.eu lapā informācijas latviski ir visai maz, kā arī pati nekustamā īpašuma projekta lapa arī nav gatava. Arī otreizējais investīciju pārdošanas tirgus nav izveidots. Sola to izveidot, kaut kad nākotnē.
Manuprāt ir lieliski, ka parādās jaunas investēšanas iespējas, Latvijas investoriem saprotamās vietās. Tagad tikai katram pašam jāizlemj vai ieguldīt vai nē.
Jāsaka, ka kamēr tapa šis raksts, tika piesaistīti 14 600 EUR. Kopumā jau investējuši 183 investori. Izskatās, ka citvalstu investoriem šis ir saprotams un pieņemams investēšanas veids. No savas puses varu teikt, ka noteiktu sekošu līdzi nekustamo īpašumu pūļa finansēšanas platformu attīstībai. Dod ziņu komentāros, vai Tu investētu šādā projektā?

Papildināts 22.08.2016
Redzams, ka Crowdestate.eu pārstāvji turpina strauji darboties ar platformas uzlabošanu, šobrīd visa informācija par projektu jau ir latviskota, kā arī, kā apliecināja platformas pārstāvis Edgars Ivanovs komentāros pie šī raksta, drīzumā informācija būs pieejama arī krieviski. Jāatzīmē, ka līdz nepieciešamās summas savākšanai atlicis pavisam nedaudz. Nepieciešami vēl 151 600 EUR.

Brīvienās aizbraucu apskatīt īpašumu dabā. Zemāk dažas panorāmas bildes:







Ierakstīt komentāru

14 Komentāri

  1. Diemžēl smaka šajā rajonā var atbaidīt visus investorus

    AtbildētDzēst
  2. Liels Paldies par komentāru. Osta tiešām tur tik jūtama ir? Izskatās, ka investorus tas neatbiedēs, jo divu stundu laikā ir savākti vēl 200 000 EUR, nu jau vairāk par pusi nepieciešamā. Savukārt tas varētu apgrūtināt pārdošanu, kas varētu nākotnē ietekmēt investīciju atgūšanu.

    AtbildētDzēst
  3. Pirms 10g gribēju tur spekulēt, mākleris teica ka viss skaisti, aizbraucu un vietējajiem prastu: "te vienmēr pēc naftas smird?" atbilde: jā, bet pierod :)

    Bet īstenībā, man prieks ka viņi tādi uzņēmīgi, man arī uzreiz ideja parādījās :)

    AtbildētDzēst
  4. Lol, tā bija tā ēka, kurai baseins pazemes stāvvieta sanāca...
    Un jā, smird bieži un pamatīgi..

    AtbildētDzēst
  5. Par smaku projekta aprakstā netika minēts :) Vēl jo pozitīvāk, ka parādās Latvijas projekti, zinām tos dabā un varam labāk izvērtēt vai piedalīties vai nē. Jāsaka ka šī nav pirmā krīzes laikā pamestā ēka, kurā tiks sakārtota. Ja ir pieejams finansējums un pievilcīga cena, cilvēki dzīvokļus pērk, neskatoties uz dažādiem apgrūtinājumiem. Tikai lēnāk virzās pārdošana. Attīstītāji, ar šo risinājumu, daļu no saviem riskiem pārliek uz investoriem un var justies drošāk. Izskatās ka naudu viņi savāks. Dienas laikā ir vairāk par pusi sainvestēts.

    AtbildētDzēst
  6. Igauņi malači diezgan brutāli nokopējuši no fundrise.com (pasaulē šādas platformas pastāv jau pāris gadus), un izskatās, ka investoru pieprasījums pēc šādiem projektiem ir tiešām ievērojams. Par pašu Briežu ielas projektu - novietojums gan rada zināmas bažas. Ņemot vērā cik ātri piesaistās finansējums, šī platforma ir jauna iespēja ko izvērtēt ne tikai investoriem, bet noteikti arī mūsu vietējiem nekustamo īpašumu attīstītājiem.

    AtbildētDzēst
  7. Paldies par viedokļrakstu, kritiku un komentāriem.
    Informācija par Brieža ielas 7A projektu latviski tika ievietota piektdien vēlā pēcpusdienā. Šodien pēcpusdienā būs arī ievietota informācija par projektu krieviski. Neskatoties uz to, uz šo brīdi (10:20 22/08/2016) ir jau piesaistīti 546 000 EUR, kas ir vairāk kā 70% no nepieciešamā finansējuma pusotrā darba dienā.
    Ja būs vērojama pietiekama vietējo attīsītāju atsaucība šādam finansējuma modelim, tad sagaidāms, ka Latvijā jauns investīciju projekts parādīsies katrus 1-2 mēnešos. Plānojam nākotnē ievietot arī naudas plūsmas projektus.
    Būtiski atzīmēt, ka "Liepziedu" mājokļu projekts būs cenas ziņā pieejamākais jaunais projekts Rīgā. Tā atrašanās vieta nav viennozīmīga, tomēr blakus esošā Mežaparka infrastruktūra ir pircējiem nozīmīgāka, nekā citos jaunajos projektos iekšpagalmā izvietotie 'kompaktie bērnu laukumi'.
    Ja ir kādi jautājumi/komentāri, varam turpināt diskusiju gan šeit, gan komentāros pie projekta: https://crowdestate.eu/opportunity/228
    Edgars Ivanovs
    Crowdestate, Latvija

    AtbildētDzēst
  8. Paldies Edgar par viedokli. Vakar biju aizbraucis apskatīt projektu dabā. Iztaujāju divas kaimiņienes, kā tad ir tur dzīvot? Jāsaka, ka abas bija vairāk pozitīvas, kā negatīvas. Lokācija, Mežaparka un ezera tuvums patīkot. Pats smakas nekādas nejutu, ja nu vienīgi, netālu esošās, šašliku tirgotavas. Kundzes minēja, ka šad tad, kādi smārdi ir jūtami no ostas, bet ne bieži. Parādījies pēc koku izciršanas. Vilcieni arī dzirdās (cerams, ka uz maģistrālās ielas pusi tiek liktas kvalitatīvas stikla paketes). Ezeram piekļuve no Mežaparka.
    Citādi, kā jau minēju pietiekami nozīmīgs fenomens Latvijas NĪ tirgū un izskatās, ka nepieciešamā summa nepilnas nedēļas laikā tiks savākta. Papildināšu rakstu ar pāris svaigām bildēm, kā tur izskatās šobrīd, kā arī pieminēšu, ka esat labojušies un projekta apraksta informācija ir latviskota. Lai veicās! P.S. Cik tālu Edgar esat ar otreizējo tirgu platformā? Kad plānojat to ieviest?

    AtbildētDzēst
  9. Paldies, Ģirt!
    Platforma visu laiku tiek pilnveidota. Otreizējais investīciju tirgus ir plānā, visticamāk parādiesies šā gada 4. ceturksnī.

    AtbildētDzēst
  10. Ļoti interesanti, ka tik ātri izdevās savākt visu naudu. Kārtējais labais igauņu e-projekts.

    AtbildētDzēst
  11. Jā, šodien jau visa nauda ir savākta. Spēcīgi. Jācer, ka tik pat veiksmīgi viss notiks arī ar izmaksām investoriem un projekta realizāciju. Projekta naudas plūsma šķiet optimistiska, īpaši realizācijas sadaļa. Mēģināšu pasekot līdzi, kā šai pūļa finansēšanas platformai iet. Lai attīstītājiem izdodas realizēt iecerēto!

    AtbildētDzēst
  12. Būtu labs līdzīgs investīciju objekts
    https://izsoles.ta.gov.lv/izsole/eab64c3b-6fbb-43e0-a3f6-1237d99adf00
    91 dzīvoklis un viss kopā tikai 13,400 Eur

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labs piemērs :)

      Daži būtiski priekšnoteikumi, lai investīciju projekts izdotos:
      + Būvniecības izmaksas zemākas par dzīvokļa pārdošanas cenu :)
      + Attīstītāja paša kapitāls vismaz ~20% no projekta kopējā budžeta
      + Vieta, vieta, vieta

      Dzēst
  13. Reģionālajās pilsētās ir daudz šādu ēku, biznesa tur nav, ja nu vienīgi, kaut ko izdomā darīt pašvaldība (piemēram, lai varētu piesaistīt speciālistus, nepieciešami kvalitatīvi īres dzīvokļi vai arī sociālo māju izveidei). Daži lieli biznesi saviem darbiniekiem (piemēram Pīlēna projekts Liepājā). Varbūt armijas vajadzībām, kādu poligonu tuvumā. Vai arī īpašumam jābūt ar augstu pabeigtības pakāpi un zemu cenu, tad ir iespēja ko tādu realizēt. Šis projekts, klasiskam attīstītājam, manuprāt nebūs pievilcīgs.

    AtbildētDzēst

Pievieno savu komentāru