Recents in Beach

Kas un cik maksā par māklera starpniecības pakalpojumiem?

Šobrīd Latvijā spēkā esošie normatīvie akti nenosaka ierobežojumus vai obligātas prasības, kas regulētu nekustamo īpašumu aģentu pakalpojumu sniegšanu, izņemot atsevišķus nosacījumus Komerclikumā, kas attiecas uz māklera un komercaģenta darbību (Komerclikuma 6. un 7. sadaļa). Tādējādi, Latvijā nekustamo īpašumu aģenta pakalpojumus var sniegt arī persona, kurai nav nepieciešamās izglītības, zināšanu, pieredzes, kā arī atbilstības profesionālās ētikas normām NĪ aģenta pakalpojumu sniegšanā.
Starpniecības pakalpojumu lielumu neregulē neviens likums. Faktiski tā ir vienošanās starp klientu un mākleri. Nekustamo īpašumu kompānijās to lielumu nosaka katras kompānijas iekšējie noteikumi.
Par šīm maksām dzirdēts ne mazums stāstu par negodīgiem mākleriem, kas saņēmuši samaksu par savu darbu no abām darījumā iesaistītajām pusēm - gan no pircēja, gan pārdevēja. Tas nedrīkst notikt. Nopietnās nekustamo īpašumu firmās rūpīgi tiek sekots, lai par starpniecības pakalpojumu netiktu samaksāts dubulti. Visbiežāk summa par kādu tiek pārdots dzīvoklis, ietver arī samaksu par māklera pakalpojumiem.
Ja mākleris strādā ar pārdevēju, tiek noslēgts starpniecības līgums par pakalpojuma sniegšanu, tajā tiek atrunāta arī samaksa par māklera pakalpojumiem. Šo pakalpojumu cena svārstās no 1% līdz 5% atkarībā no darījuma summas. Saskaņā ar Latvijas likumdošanu starpniecības pakalpojumi mūsu valstī tiek aplikts ar PVN 21% apmērā. PVN summu var iekļaut procentos vai pievienot plusā pakalpojuma procentiem. Jo dārgāks dzīvoklis, jo zemāks starpniecības procents. Praksē notiek objekta apskate, mākleris ar klientu vienojas kāda būs dzīvokļa cena un māklera komisija. Pārdevējs komisiju maksā tad, kad darījums ir pabeigts, un ir saņemta visa nauda par dzīvokli.
Ja mākleris strādā ar pircēju, tad viņam jāvienojas un starpniecības līgumā jāatrunā sava pakalpojuma summa, kuru pircējs viņam samaksās tad, kad tiks piemeklēts un noformēts viņa izvēlētais dzīvoklis.

Māklera pienākumos ietilpst:

1. Sniegt konsultāciju par īpašuma cenas noteikšanu un nekustamo īpašumu tirgus tendencēm;
2. Sniegt konsultācijas par nodokļu jautājumiem;
3. Sagatavot kvalitatīvu pārdodamā īpašuma reklāmu un reklamēt pārdodamo objektu;
4. Informēt par nepieciešamajiem dokumentiem kuri būs nepieciešami pie darījuma noslēgšanas.
5. Prezentēt dzīvokli potenciālajiem klientiem;
6. Sagatavot pirkuma līguma projektu, saskaņot to starp pusēm, organizēt darījumam nepieciešamo dokumentu parakstīšanu pie notāru;
7. Ja nepieciešams konsultēt par kredīta saņemšanas iespējām potenciālos pircējus.

Lai Jūsu sadarbība ar mākleri būtu pozitīva un noslēgtos ar darījumu ievērojiet sekojošo:

1. Sadarbojaties ar Latvijas nekustamo īpašumu asociācijas sertificētiem nekustamo īpašumu aģentiem,  mājaslapā www.lanida.lv ir iespējams pārbaudīt vai māklerim ir profesionālās darbības sertifikāts;
2. Painteresējieties par māklera darba pieredzi;
3. Fiziska persona var sniegt māklera pakalpojumus tikai kā komersants, un saskaņā ar Komerclikuma nosacījumiem.
4. Vienlaicīgi nenolīgstat vairākus māklerus, bet izvēlēties vienu, pretējā gadījumā var rasties pārpratumu situācijas no potenciālo pircēju puses, kā arī pašam māklerim zinot, ka Jūsu īpašumu piedāvā citi zudīs interese maksimāli aktīvi darboties attiecībā uz Jūsu dzīvokļa pārdošanu.
5. Rūpīgi izlasiet piedāvāto starpniecības pakalpojumu līgumu, dažādām kompānijām tie būs atšķirīgi, nepiekrītiet gariem līguma darbības termiņiem (dzīvokļa pārdošanas termiņam nevajadzētu būt garākam par trim mēnešiem). Atrunājiet līgumā, ka mākleris saņems komisiju tikai par viņa piesaistītiem pircējiem. 





 Starpniecības līguma paraugs (pdf formātā)





Ja Jums interesē šī tēma iesaku izlasīt arī Par ko mākleriem komisijas maksa?
un Kā atrast labu mākleri?





Ierakstīt komentāru

6 Komentāri

  1. Paldies par rakstu! Diemžēl līguma paraugu nav iespējams apskatīt!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiki,

      Pamanīju, ka neesmu atbildējis. Man izdevās atvērt. Vēl var ieskatīties te: http://ej.uz/fkyz

      Dzēst
  2. Sveiki! Jautājums-vai īrniekam kas īre dzīvoklī (līgums tika parakstīts bez māklera un apskatīts arī bez viņa) ir jāmaksā?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Grūti komentēt nezinot visu situāciju. Kā veidojās darījums. Līgums ar mākleri bija kuram? Izīrētājam? Mājokļa meklētājam? Kas tajā bija atrunāts?

      Dzēst
  3. Vai pirkuma ligumà var noradit nekustamà īpašuma pirkuma summu.kura sastav no maksas par ipašumu un maksas par starpniecìbas pakalpojumiem.vai banka pieśķirot kredìtu.to ñem vèrà??

    AtbildētDzēst
  4. Pirmkārt banka raudzīsies uz īpašuma vērtējumu un finansēs īpašuma iegādi balstoties uz tajā norādītajām īpašuma vērtībām, taču ne vairāk par to, kāda pirkuma summa ir norādīta līgumā. Pircējam labāk būtu pirkuma līgumā starpniecības atlīdzību nenorādīt. Atlīdzību par brokera pakalpojumiem var norādīt atsevišķā starpniecības pakalpojumu līgumā. Cits variants ir to neizdalīt pirkuma maksā (iekļaujot summu pirkuma maksā), samaksu starpniekam norādot darījuma konta līgumā vai vienošanās par naudas glabājumu (ja tiek izmantots šāds notāra pakalpojums). Norādot kā summa sadalās, cik un uz kurieni skaitīt pārdevējam, cik starpniekam. Lai izdodas!

    AtbildētDzēst

Pievieno savu komentāru