Recents in Beach

Valsts garantijas mājokļu iegādei būs pieejamas arī jaunajiem speciālistiem

Laba ziņa nekustamo īpašumu tirgum. Valsts garantijas jaunajiem speciālistiem sāks izniegt sākot ar 1. martu. Atgādināšu, ka pašlaik valsts garantijas var saņemt ģimenes ar bērniem, ja tajās ir vismaz viens bērns, līdz 23. gadu vecumam. Līdz 1.martam Attīstības iespējas finanšu institūcija "Altum" noslēgs sadarbības līgumus ar komercbankām, lai garantijas jaunajiem speciālistiem kļūtu pieejamas.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem aizdevuma saņēmēji varēs būt 18 līdz 35 gadus veci cilvēki ar augstāko vai profesionālo izglītību, kuru apgādībā nav bērnu. Viņiem būs pieejama garantija 20% apmērā no aizdevuma summas, kas nepārsniedz 50 tūkstošus eiro.

Atšķirībā no garantijām jaunajām ģimenēm, kurās tiek maksāta vienreizēja komisija 2.5% apmērā par garantijas izniegšanu, garantijas jaunajiem speciālistiem izmaksās dārgāk. 4.8% par garantijas izsniegšanu, kā arī par to būs jāmaksā arī katru gadu, - 4.8% apmērā no garantijas atlikuma.
Zemāk skaidrojoši infografiki no Altum Facebook lapas:

Altums aprēķini liecina, ka 45 000 eiro vērtu dzīvokli ar valsts garantijas palīdzību speciālists varēs brīvi iegādāties 8 mēnešu laikā, turpretī bez valsts garantijām pirmās iemaksas uzkrājums jākrāj būtu gandrīz 3 gadus. Bez atbalsta programmas jaunajam speciālistam būtu nepieciešams sakrāt naudu kredīta pirmajai iemaksai 20% apmērā no kredīta summas – šajā gadījumā 9000 eiro. Ja viņa alga mēnesī ir 1000 euro uz rokas un pieņemot, ka mēnesī viņš varētu atlikt 270 eiro, pirmā iemaksa viņam būtu jākrāj gandrīz 3 gadus. Savukārt, iegādājoties identisku dzīvokli ar atbalsta programmas palīdzību, pirmās iemaksas apmērs ir tikai 5% no kredīta summas jeb 2250 eiro un to viņš varētu sakrāt vien 8 mēnešos.

Informācija par valsts atbalstu banku mājas lapās:
Swedbank
Luminor

SEB
Citadele

Jaunajām ģimenēm reģistrējot īpašumus Zemesgrāmatā, pirkumiem līdz 100 000 EUR, valsts nodeva ir 0.5%. No 100 000 - 200 000 EUR valsts nodeva tiek noteikta 500 eiro plus 2% no nekustamā īpašuma vērtības, kas pārsniedz 100 000 eiro.

Personām, kas vēlas iegādāties mājokli, jādodas uz banku, banka izvērtē hipotekārā aizdevuma pieteikumu un vēršas «Altum» pēc garantijas. Pašam uz Altum jādodas nav.

No pieredzes zinu, ka bankas labprāt finansē jaunās ģimenes ar valsts garantiju atbalstu. Tāpēc izpēti ko tās piedāvā, jo dažās ir īpašāki nosacījumi, zemākas komisijas utml.

Ja esi iegādājies īpašumu izmantojot kādu no Altum atbalsta programmām, pastāsti  lūdzu par savu pieredzi komentāros.

Ierakstīt komentāru

3 Komentāri

  1. Un kur šajā visā ir tas āķis no kura jāuzmanās?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jaunās ģimenes ļoti aktīvi izmanto Altum garantiju. Ļoti labs atbalsta veids. Kā arī Zemesgrāmatas nodeva par 1.5% zemāka. Jaunajiem speciālistiem jau ir arī neliels āķis, ir jāmaksā katru gadu par garantijas atlikumu. Ja līdzekļi ļauj, var dzēst kredītu lielākā apmērā un tādejādi samazināt maksu par garantiju. Taču arī noderīgi, ja nav pacietības krāt pirmo iemaksu.

      Dzēst
  2. Palielināts valsts atbalsts mājokļa iegādei jaunajiem speciālistiem un ģimenēm, kurās aug bērns ar invaliditāti. Sīkāk te: https://www.em.gov.lv/lv/jaunums/palielinats-valsts-atbalsts-majokla-iegadei-jaunajiem-specialistiem-un-gimenem-kuras-aug-berns-ar-invaliditati?utm_source=https%3A%2F%2Ft.co%2F

    AtbildētDzēst

Pievieno savu komentāru